Symptomen dwangneurose

Smetvrees is een vorm van de aandoening OCS (obsessieve compulsieve stoornis). Mensen met smetvrees hebben de angst om besmet te raken of juist anderen te besmetten. Men noemt de aandoening ook wel wasdwang. Iemand met smetvrees kan urenlang douchen.

Bij de ene patient zal vooral de angst om zelf besmet te raken een grote rol spelen. De andere patient heeft juist angst om de ander te besmetten. Door zich vaak te wassen denkt de patient de besmetting tegen te gaan. Omstanders zullen weinig van de dwanghandelingen snappen. Ze zijn voor de persoon met smetvrees echter van groot belang. In veel gevallen heeft de angst een grote invloed op de gedachten van de patient. Iemand met smetvrees kan geloven dat hij of zij doodgaat door andermans bestek te gebruiken. Het is vaak meer een angst of gevoel dan dat het wetenschappelijk onderbouwd is.

Exposure en responspreventie is doorgaans de aangewezen behandeling voor smetvrees. De situaties waar de patient zoveel angst voor heeft moeten daarbij worden ondergaan. Trapleuningen en deurkrukken normaal gebruiken en niet meer wassen na een "besmet" ding aangeraakt te hebben zijn hiervan voorbeelden. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.

In een angsthierarchie worden de moeilijke situaties opgesomd. De patient zal als eerst met de minst moeilijke situatie worden geconfronteerd. De meest moeilijke situatie wordt bewaard voor het eind. De dwanghandelingen worden door middel van deze methodiek afgeleerd.

Ook kunnen bij smetvrees medicijnen worden voorgeschreven. Wanneer men met exposure en responspreventie geen of onvoldoende vooruitgang boekt, kunnen medicijnen hier verandering in brengen. Alleen medicatie en geen exposure en responspreventie is ook goed mogelijk.
Free Web Hosting